“Zit nou eens stil” – Over AD(H)D en de omgeving

“Zit nou stil”, “Dat heb ik al drie keer gezegd” en “Let nou eens op!”

Het zijn uitspraken die Nick vaak hoort. Hij zit in groep 6 en de andere kinderen storen zich vaak aan hem. Bijvoorbeeld omdat hij heen en weer wiebelt op zijn stoel of friemelt aan hun spullen. Maar Nick doet echt zijn best, het is alleen zo lastig.

Nick is bij Jess GGZ aangemeld en na een breed onderzoek komen we er achter dat Nick AD(H)D heeft. Ouders vinden de uitkomst moeilijk, maar na meer uitleg over de diagnose vallen de dingen steeds meer op zijn plaats. Ouders herkennen de aandachtsproblemen steeds vaker en kunnen daardoor ook steeds beter de opvoeding afstemmen op Nick waardoor hij ook minder op zijn kop krijgt. Nick kan stickers verdienen en sparen voor leuke beloningen, zo is hij gemotiveerd om met dingen aan de slag te gaan!

Alleen ja, hoe doe je dat als leerkracht met 30 andere kinderen in de klas? Om daar meer begrip en acceptatie te creëren geeft Nick samen met Jess GGZ een spreekbeurt aan zijn klas. Hij legt uit dat AD(H)D vaak erfelijk is en dat de hersenen dan anders werken. Hierdoor gaan dingen soms moeilijker voor Nick dan bij andere kinderen.

Maar ja, iedereen in de klas heeft dingen die hij/zij moeilijk vindt en goed kan. Dit is heel normaal. Nick vertelt dat hij goed is in voetballen. Zijn energie en enthousiasme maken dat hij hier extra goed in is! Ook is Nick een hele sociale en behulpzame jongen, met wie het altijd gezellig is (in ieder geval nooit saai)!

En die dingen die moeilijk zijn voor Nick: daar krijgt hij wat hulp bij. Het is eigenlijk net als het leren rijden van een auto: als je weet hoe je de auto moet besturen ga je supersnel (Nick is een echte Ferrari!). Maar weet je niet hoe je moet rijden, hoe de tomtom werkt? Dan kan het zijn dat je te snel gaat, af en toe uit de bocht vliegt of dat er ongelukken gebeuren.

Ondertussen leert Nick hoe hij zijn eigen auto kan besturen. En de anderen om Nick heen? Die durven veilig met Nick mee te rijden.

Wil je meer lezen of weten over AD(H)D? Kijk hieronder voor leuke links en boekentips:

Heb je het vermoeden van AD(H)D bij je kind en loopt hij/zij hierin vast? Meld je dan aan bij Jess GGZ.