Dat ik weer gelukkig word

“Dat ik weer gelukkig word”

Dit antwoord krijg ik vaak wanneer ik vraag naar het doel van therapie. Mensen hopen dat ik als behandelaar weet hoe je het perfecte leven krijgt, zonder zorgen.

Ik snap het heel goed, wie wil dat nu niet? We zijn geobsedeerd met geluk. We willen dat alles leuk en fantastisch is. We willen naar de leukste feesten, de mooiste landen en hebben de nieuwste spullen. Ik doe er zelf ook aan mee, zeer vermoeiend.

Het gevolg is dat wanneer het even tegenzit, we hier ontzettend van balen. Verdriet, kwetsbaarheid, tekort en lastigheid lijkt er niet te mogen zijn. We stoppen het weg want ja, we moeten immers blij, leuk en stoer blijven.

In de behandeling haal ik mensen dus direct uit de droom dat ik de oplossing weet voor een leven vol geluk. Ik denk dat geluk niet iets is waar je maar naar blijft verlangen, maar dat je leert waarderen wat je hebt. Daarbij horen ook dingen die lastig zijn. Ik leer mensen om te gaan met datgene wat lastig, moeilijk, verdrietig of onzeker is in het leven. En te begrijpen dat het leven complex en onbestuurbaar is. Want gelukkig zijn betekent niet dat alles perfect is.