Hoe reageer jij op de ander?

In sociale situaties kan jij, maar ook de ander, zich op verschillende manieren uiten. Het is per situatie, maar ook per persoon verschillend hoe snel je in discussie gaat, zegt wat er in je omgaat of hoe ver je iemand laat gaan.

In theorie onderscheiden we daarom ook wel drie manieren hoe je kunt reageren; een assertieve manier, een sub-assertieve manier en een agressieve manier. Ik licht ze hieronder toe:

  • Denk je na een situatie wel eens: ‘Had ik maar nee gezegd?’ of ‘Waarom heb ik mijn mond niet opengetrokken?’ Het kan zomaar zijn dat je in deze situaties sub-assertief hebt gereageerd. Je stelt je aanpassend en voorzichtig op, laat de ander kiezen en vaak heb je je doel niet bereikt. Je bent dus vooral bezig met de ander, maar vergeet hierin jezelf.
  • Denk je na een situatie wel eens: ‘Oeh dit ging te ver, dat had ook wel anders gekund.’ Of krijg je een reactie dat de ander het niet fijn vindt als jij je steeds bemoeit met zijn of haar keuze? Dan kan het zomaar zijn dat je op een agressieve manier reageert. Je kwetst met deze manier een ander onnodig en hebt een vijandige houding. Je denkt hierbij dus wel goed aan jezelf, maar vergeet hierin de ander.
  • Wanneer je in situaties denkt aan je eigen, maar ook aan de ander, reageer je op een assertieve manier. Je laat weten hoe je je voelt of wat je denkt zonder dat je daarbij de ander onnodig kwetst.

Kijk eens naar jezelf en de situaties die zich voordoen thuis, op je werk, op school, met vrienden en bedenk dan: hoe reageer ik? Door te oefenen met assertief reageren geeft dit een positief effect op je relaties met anderen en bevorder je je eigen zelfvertrouwen. Win, Win dus!