Hoe je jeugd invloed heeft op je relaties nu

De dingen die je als kind meemaakt kunnen later nog steeds invloed hebben op je relaties. Als kind leer je namelijk van de dingen die je meemaakt.

Wanneer je situaties hebt meegemaakt waarin je afgewezen of verlaten bent, of je niet kon vertrouwen op de mensen die er voor jou waren, neem je dat mee in je ontwikkeling later.

Het beïnvloedt de manier waarop je kijkt naar anderen en daarmee dus ook hoe je de ander benadert. Je kan mensen gaan aantrekken en afstoten door bijvoorbeeld steeds in knipperlicht relaties terecht te komen. Of relaties hebben waarbij je gesloten bent en weinig van jezelf laat zien. Je hebt een muur om je heen gebouwd uit veiligheid, maar tegelijkertijd mis je daardoor de verbinding met de ander. Ook ken je wellicht de relaties die bestaan uit jaloezie, vastklampen en obsessief controleren. Deze mensen denken direct dat als hun partner te laat thuis is dat ze hen niet meer leuk vinden.

Herkenbaar voor jou?

Verandering is toch nog mogelijk. Je kan de tijd niet terugdraaien, maar je kan later alsnog veilige relaties opbouwen met anderen. Door te leren kijken naar je eigen jeugd ontdek je welke patronen zich in het hier en nu blijven herhalen. Leer kijken naar datgene wat je eigenlijk mist en oefen dan op een gezonde manier voor je behoeftes op te komen. En als je hier wat hulp bij nodig hebt, zoek dan naar een fijne therapeut. Die kan je begeleiden in dit proces.