Tips: Omgaan met autisme

De diagnose autisme is gesteld. Bij sommige ouders zie ik opluchting en erkenning. Ze weten precies wat autisme inhoudt en hoe ze hiermee om kunnen gaan. Andere ouders zie ik mij nog onwetend aankijken: “Oké, leuk zo’n diagnose, maar hoe ga je ermee om?”

Dit is een vraag die wat lastig is te beantwoorden, want voor ieder kind is dit weer anders. Het is niet zo eenvoudig als

1 + 1 = 2. Ieder kind ontwikkelt zich verschillend en daardoor uit autisme zich ook weer anders. Toch heb ik ervaren dat wanneer de omgeving zich afstemt op een kind met autisme, dat het kind zich dan beter kan ontwikkelen. Dus misschien helpen een paar van onze tips voor ouders (of anderen betrokken) die nog weinig weten van autisme:

  1. Verbanden uitleggen
    Een kind met autisme neemt situaties vaak waar in stukjes. Ik leg dit ook wel uit als het nemen van losse foto’s, waarbij je steeds een gedeelte ziet van het geheel. Door deze foto’s met elkaar te verbinden ontstaat er een filmpje. Voor anderen is dit vaak erg logisch, maar voor iemand met autisme duurt het even voordat dit filmpje gemaakt is.
  2. Kort en feitelijk communiceren
    Kinderen met autisme kunnen taal soms letterlijk nemen. Het is daarom belangrijk om kort en duidelijk uit te leggen wat je verwacht. Bijvoorbeeld een meester die in de klas zegt: ‘We je hebben nog een kwartiertje over, maak maar alvast je huiswerk’. Een kind met autisme kan dit soms moeilijk begrijpen, je maakt immers je huiswerk toch thuis?
  3. Structuur
    Hou er rekening mee dat een kind met autisme sneller overprikkeld kan raken. Om meer rust in het hoofd te krijgen kun je structuur aanbrengen in tijd, ruimte en regels.
  4. Sociale ondersteuning
    Maak wat je aanvoelt (en wat je een kind met autisme niet aanvoelt) expliciet duidelijk. Dit doe je onder andere door veel te benoemen zoals het benoemen van je eigen gedrag, gevoelens en gedachten, maar ook die van het kind met autisme.
  5. Geef uitleg
    Wanneer je aan anderen, met wie je regelmatig in contact komt, uitlegt hoe je om kunt gaan met het gedrag, is hier ook meer begrip voor.

Weet jij nog meer tips? Deel ze hieronder!

Vraag jij je als ouders af of je kind ook autisme heeft? Meld hem of haar dan aan bij Jess GGZ.